İş hayatındaki şirketlerin kültür trendleri… Esnek çalışma, kapsayıcı iş kültürü, beceri geliştirme…

ÇALIŞAN SAĞLIĞINA ODAKLANMAK

Çalışanların refahı, verimliliği ve kültürü doğrudan etkilediği için birçok kuruluş için, çalışanların sağlığı ve esenliği önceliklerden biri haline geldi. Bir anket, işverenlerin %90’ının ruh sağlığı programlarına yatırım yaptığını ortaya çıkardı. Ancak bu girişimlerin etkili olabilmesi için liderlerin zihinsel sağlığı kurumsal bir öncelik olarak ele alması gerekir; kültürü değiştirmek en tepeden başlar.

Şirket kültürü istatistikleri, çalışanların ruh sağlığına ve refahına öncelik veren kuruluşların daha yüksek düzeyde çalışan memnuniyeti yakaladığını gösteriyor. Cisco tarafından 2022’de yapılan bir anket, yanıt verenlerin %78’inin uzaktan ve hibrit çalışmanın genel refahlarını iyileştirdiğini söylediğini ortaya koydu.

ESNEK ÇALIŞMA

Evden çalışmanın çalışanlar için faydalı olup olmadığı konusunda çelişkili araştırmalar olsa da yukarıda bahsettiğimiz ve daha pek çok anket, esnekliğin patronlar için olumlu dönüş sağladığını gösteriyor. Esneklik, çalışanlara nerede ve ne zaman en verimli şekilde çalışacakları konusunda seçim yapma olanağı tanıyor. Bu nedenle de, pek çok şirkete göre verimliliğe büyük katkısı oldu ve bu şirketler ofise tamamen dönme politikasından vazgeçti.

ÇEŞİTLİ VE KAPSAYICI İŞ KÜLTÜRÜ

Çeşitlilik, eşitlik ve katılım 2023’te önemi giderek artan bir işyeri kültürü trendi haline geldi. LinkedIn Talent Solutions tarafından 2021’de yapılan bir anket, iş arayan her 4 kişiden 1 için kapsayıcı şirket kültürünü , şirketler için en önemli yatırım alanı.

Bu trend, şirketlerin tüm çalışanları kucaklayan ve saygılı olan bir kültür yaratmasını gerektiriyor ve bu, çeşitliliğe sahip bir iş gücünü çekme ve elde tutma çabalarının yanı sıra eğitim ve öğretim programları yoluyla bir kapsayıcılık kültürünü teşvik etme çabalarını da içeriyor.

BECERİ GELİŞTİRMEYE VURGU

Sektörler gelişmeye devam ettikçe, çalışanların iş piyasasına ayak uydurabilmeleri için daha geniş bir beceri yelpazesine sahip olmaları bekleniyor. Şirket kültürü istatistikleri, işverenlerin %78’inin çalışanların yeni beceriler kazanmalarına ve diğerlerinden önde olmalarına yardımcı olmak için eğitim ve gelişim fırsatlarına yatırım yaptığını gösteriyor. Bunu yaparak, yalnızca iyi iş gücünü elde tutma oranını artırmakla kalmaz, aynı zamanda şirketin rekabetin gerisinde kalmamasının da yolunu açmış olursunuz.

YAPAY ZEKANIN KULLANIMI

Yapay zeka ve otomasyon, özellikle üretim alanında faaliyet gösteren meslekleri dönüştürüyor. Bu teknolojileri benimseyen fabrikalar üretim çıktısı, fabrika kullanımı ve iş gücü verimliliği gibi alanlarda %10-12 oranında artış kaydediyor.

Bu gelişen teknoloji işletmeler için avantajlı olsa da, aynı zamanda da bilinmeze giden bir yol. Yapay zeka bazı iş kollarını ortadan kaldırabilir, eleştirel düşünme becerilerini zayıflatabilir ve genç nesillerin yaratıcı çözümler bulmak yerine tamamen ona bel bağlamasına neden olabilir. Şirketler bu modern yenilikleri hayata geçirmeden önce teknolojiye kapsamlı bir bakış açısına sahip olmalı, dezavantajlarının da olduğunu akılda tutmalı.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir