AYDIN HASAN/ANKARA – Demiroğlu, Antalya Belek’te düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı 2025 çerçevesinde bir grup gazeteci ile sohbet etti. Demiroğlu, TUSAŞ’ın ihracat hedeflerine ilişkin özetle şunları söyledi:
HEDEF YÜZDE 50 ARTIŞ: Bu yıl ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Aylık 1 milyar dolara ulaşabilirsek yıllık 12 milyar dolara çıkabiliriz. Ancak üretim tarafında dünya genelinde yaşanan sıkıntılar bizim için de geçerli. Örneğin, Airbus 1000 uçak hedeflerken 650’de kaldı. Boeing tarafında yaşanan sorunlar da bizi etkiledi. Buna rağmen Türkiye olarak iyi bir performans sergiledik. Hedefimiz bu yıl ihracatımızı yüzde 50 artırmak.
ALMANYA KAPIMIZI ÇALABİLİR: Avrupa pazarına açılmayı önemsiyoruz. Şahsi hedefim Almanya’ya ATAK helikopteri satmak. Şu anda Almanya bu konularda bizimle resmi bir görüşme yapmıyor. Ancak Almanya’nın savunma sanayisi istenilen durumda değil. Bu nedenle bir gün kapımızı çalacaklarını düşünüyorum ve bu hedef doğrultusunda çalışıyorum.
MEKSİKA SINIRINA AKSUNGUR: Afrika’da da ciddi bir açılım söz konusu. Biz ihracat hedeflerimizi belirlerken herhangi bir bölge sınırlaması koymuyoruz. Amerika dahil her pazara açılma niyetindeyiz. Örneğin, Meksika sınırını koruma amacıyla ABD’ye Aksungur İHA’yı önerdik. İki gün boyunca havada kalabilen bu sistem, etkili bir çözüm olabilir.
ÜRÜN SATMAYANLAR ŞİMDİ İŞ BİRLİĞİ TEKLİF EDİYOR: Daha önce Türkiye’ye ürün satmayan firmaların şimdi bizimle çalışmak istediklerini görüyoruz. Örneğin, bize kamera satmayan bir firma, şimdi tekrar iş birliği teklif ediyor. Ancak artık ASELSAN kendi kameralarını üretiyor ve önceliğimiz yerli ürünler. Bu, Türkiye’nin savunma sanayiinde geldiği noktayı gösteriyor.
TÜRKİYE TERCİH EDİLEN ORTAK: Savunma sanayii ihracatında Türkiye’nin en büyük avantajı, sadece ürün satmaktan öte ülkelerin kendi sistemlerini geliştirmelerine de yardımcı olmamız. Örneğin, Afrika ve Orta Doğu ülkelerine, yalnızca ürün satmakla kalmayıp bakım, onarım ve eğitim desteği de sunuyoruz. Bu, Türkiye’yi tercih edilen bir ortak haline getiriyor.
İNANMAKTA ZORLANIYORLAR
Avrupa ülkelerinin de Türkiye’nin savunma sanayindeki ilerlemesini yakından takip ettiğini belirten Demiroğlu, “Türkiye’nin her şeyi kendi üretmesi gerekmez, ancak kritik teknolojilere hâkim olup entegre edebilme yeteneği çok önemli. NATO yetkilileri ve farklı ülkelerin savunma bakanları tesislerimizi ziyaret ettiğinde gördüklerine inanmakta zorlanıyorlar. Türkiye’nin bu alanda ne kadar ileriye gittiğini anladıklarında ise bizimle iş birliği yapmanın yollarını arıyorlar. Savunma sanayiinde dünya genelinde değişen dengeler içinde Türkiye’nin konumu giderek güçleniyor. Önümüzdeki dönemde ihracat rakamlarımızın daha da artmasını bekliyoruz” diye konuştu.
More Stories
Tehdidi kanlı bitti: İkiz kardeşine “seni yine vuracağız” diyen husumetlisini silahla vurdu
Başkan Özdoğan: “Güçlü teşkilat, güçlü Türkiye”
Ankara Hava Durumu | Ankara İçin Bugün, Yarın ve 5 Günlük Hava Durumu Nasıl Olacak? 2 Şubat 2025